Pri online kupovini iz inostranstva preko sajtova kao što je Aliexpress možete pronaći visestruko jeftinije stvari nego u našim prodavnicama. Ali cena koju tamo pronadjete nije konačna – narucivanje preko interneta iz inostranstva sa sobom nosi carinu i porez. Ovi dodatni troskovi zavise od cene robe koju kupujete.

Pogledajte ponudu na Aliexpress-u

Za robu vrednosti do 50e ne plaća se carina

Za robu vrednosti do 50e ( cena robe + dostava ) ne plaća se carina, već samo PDV od 20%. U praksi se, najčešće, ne plaća ni PDV.

Carina i pošta su zatrpani paketima iz inostranstva tako da u praksi često samo propuštaju sitnije pakete manje vrednosti bez procedure određivanja PDV-a.

Na primer, ako kupite stvar vrednu 40e (cena robe+dostava) ne plaćate carinu, a ukupna cena sa PDV-om bi bila 48e.

 

Za robu vrednosti veće od 50e plaća se carina od 10%

Za robu veće vrednosti od 50e plaća se carina – 10% ( na iznos cene proizvoda + transport ) i PDV – 20%  ( na iznos cene proizvoda + transport + carina ).

Ako na primer kupite stvar vrednu 100e (cena robe+dostava) sa carinom i PDV-om platicete 132e.

 

Za orjentacionu procenu ukupne cene možete koristiti kalkulator:

Kalkulator ukupne cene proizvoda

 

Ukupna cena sa carinom i PDV-om:

 

Informacije o carini i porezu su podložne promenama i orijentacione su prirode, za detaljne informacije proverite sajtove i informacije zvaničnih carinskih organa.

 

Još par bitnih informacija koje mogu uticati na konačnu cenu:

Odredjivanje osnovice za carinu – na koju cifru se dodaje 10%

Poštanski službenici otvaraju paket kako bi carinici imali uvid u njegov sadržaj. Ako carinik posumnja u cenu robe na fakturi može koristiti i drugu osnovicu.

S obzirom da cena transporta ulazi u osnovicu za carinjenje najbolje je da koristite opcije standardnog slanja, a izbegavate dodatno placanje usluga kurirskih službi ( DHL, FEDEH, UPS itd. ). Ovde mozete procitati vise o besplatnoj dostavi – free shipping

Kupujte za lične potrebe, ne za preprodaju!

Ne naručujte više istih proizvoda odjednom ili često. Ukoliko ovo radite moguće je da će vam traziti dozvolu za uvoz. Ovo se dešava kada carina posumnja da se roba uvozi za dalju preprodaju a ne za ličnu upotrebu. Ovo vazi i za proizvode koji su za poslovnu a ne licnu upotrebu (npr industrijske mashine itd) i za robu vredniju od 3000e.

Obratite pažnju na akciznu robu

Ukoliko kupujete neku akciznu robu ( npr. duvan ) biće vam pored carine i PDV-a naplaćena i akciza.

Pogledajte ponudu na Aliexpress-u